Kip met artisjokken

(Frans)

1 kip of 4 kippenpoten – olijfolie – 1 blik artisjokharten (van ca 450 ml) – 1 rode ui – 4 flinke t knoflook – 4 el citroensap – 4 el peterselie – peper en zout

Hak de hele kip in 8 stukken of de poten in 2-en. Bestrooi met peper en zout. Snij de ui en knoflook fijn. Laat de artisjokken uitlekken en halveer ze. Verhit 3 el olijfolie en bak hierin de kip rondom goudbruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak even mee. Zet het vuur laag en laat de kip in ca 30 min met deksel op de pan zachtjes gaar worden, af en toe de kipstukken keren. Wordt het te droog, evt scheutje witte wijn toevoegen. Voeg dan de artisjokken, citroensap en peterselie toe, roer goed zodat het aanzetsel op de bodem van de pan loskomt en zich verdeeld door de saus. Laat nog 5 min zachtjes sudderen. Laat even staan voor het serveren.

Met verse artisjokken kan ook, is wel een klus om die schoon te maken:

Breek de steel van de artisjok van de bodem en wrijf de onderkant van de bodem in met citroensap (tegen verkleuren) Breek de grote donkere bladen onderaan af. Ga zo door totdat de lichtere zachtere bladen over zijn. Snij de harde pinten van de bladen. Schraap nu het “harige” deel van de bodem af met een lepel,  leg de artisjok in water met citroensap.

Voor bovenstaand recept de artisjokken in 4-en snijden en gelijk met de ui en knoflook toevoegen. Verder het recept volgen.