Gebruikte kruiden in de receptuur

Indiaas: 

asafoetita: ook wel duivelsdrek genoemd, geeft dus wel iets aan over de geur. Gemaakt van een harsachtige plant met de smaak van zeer geconcentreerde knoflook en ui. Zéér spaarzaam gebruiken, een mespunt werkt smaakverhogend, wat meer is smaakbedervend.

chilipepers: er zijn verschillende soorten, de scherpte is afhankelijk van de soort. De scherpte wordt veroorzaakt door een stof genaamd capsaïcine, de zaadjes bevat het meeste van deze stof. In gedroogde vorm goed verkrijgbaar.

chilipoeder: een mengsel van gemalen o.a. chilipepers, paprikapoeder, oregano.

djinten; komijnzaad, bestanddeel van garam masala, kerriepoeder, 5-kruiden poeder.

fenegriek: zaadjes die sterk geuren (salmiak). Ook het blad kan gebruikt worden, die hebben en mildere smaak en geur.

garam masala: een mengsel van o.a. ketoembar, kardamom, djinten, kruidnagel.

kalongi: uienzaad.

kardamom: zaadjes in een lichtgroene kleine peul, soms worden de zaadjes gebruikt, soms de hele peul, die dan na bereiding verwijdert wordt. Het heeft een zachtzoete geur en smaak, is een bestanddeel van speculaaskruiden.

kerrieblad: ook kariblad genoemd en afkomstig van de kariboom. Smaak niet naar kerrie, maar citrusachtig. In gedroogde vorm bij toko’s te koop.

ketoembar: gemalen korianderzaad.

kruidnagel: gedroogde bloemknoppen. Bestanddeel van o.a. kerriepoeder, garam masala, koekkruiden. Geeft een warme, zoetige smaak.

mangopoeder: gemaakt van onrijpe mango’s. Geeft een wat rinse smaak aan gerechten. Kan vervangen worden door citroensap.

tarmeriek: hetzelfde als kurkuma of koenjit, gemalen geelwortel. Wordt gebruikt ipv saffraan om de gerechten een mooie gele kleur te geven. Het wordt ook toegevoegd aan kerriepoeder. Het geeft ook smaak aan de gerechten, er moet niet teveel van gebruikt worden.

5-kruidenpoeder: Chinees kruidenmengsel van: komijn, mosterdzaad, anijs, fenegriek en uienzaad.