Perencrumble

4 peren – citroensap – 2-3 el rozijnen – 1 el honing – 125 gr koude boter – kaneel – 75 gr suiker + 1 el – 75 gr witte amandelen – 100 gr bloem – zout

Rozijnen 15 min laten wellen in warm water, afgieten en laten uitlekken. Peren schillen, in 4en snijden, klokhuis verwijderen en de stukken nogmaals doorsnijden. Besprenkelen met citroensap tegen verkleuren. Van de boter 25 gr smelten, hierin 1 el suiker strooien en laten smelten. De stukken peer toevoegen en nestrooien met kaneel naar smaak. Zachtjes, af en toe omscheppend, 3-4 min laten bakken. Schep de rozijnen en honing erdoor en zet apart.

Oven voorverwarmen op 180oC. Bloem boven kom zeven, snuf zout en suiker erdoor roeren. Amandelen fijn hakken of grof malen en door het bloem mengen. Boter in kleine blokjes snijden of grof raspen. Met de vingertoppen door de bloem mengen tot het een kruimelig geheel wordt.

Schep de peren met rozijnen (en evt vrijgekomen vocht) in een ovenschaal en verdeel het kruimeldeeg erover. Zet in het midden van de oven en bak 30-40 min tot de bovenkant gaar, krokant en goudbruin is.

Serveer warm of lauw.

Een bolletje vanille-ijs of vanillesaus kan erbij gegeven worden, maar hoeft niet.

Kan ook gemaakt worden met bv appels of abrikozen, pecannoten of walnoten.