Appel-kruimeltaart met speculaas

In het blad van Jumbo vond ik ooit dit recept voor appeltaart:

deeg: 200 gr bloem – 2 tl bakpoeder – 50 gr suiker – 100 gr boter – 1 ei

vulling: 750 gr appels – 50 gr rozijnen – 2 tl vijfkruidenpoeder – 1 tl kaneel – 1 el citroensap – 2 el suiker

kruimeldeeg: 75 gr bloem – 75 gr boter – 75 gr speculaas – 3 el basterdsuiker

 

Deeg: bloem met bakpoeder zeven. Voeg de suiker, geraspte boter en ei toe. Kneed tot een samenhangend deeg, wikkel in plastic en leg ca 30 min in koelkast.

Kruimeldeeg: bloem zeven, speculaas heel fijn verkruimelen (deegroller of hakker van staafmixer), boter raspen. Dit alles met de suiker mengen en met de vingertoppen tot een kruimeldeeg “kneden”.

Appels schillen, klokhuis eruit halen en in stukjes snijden. Meteen omscheppen met citroensap. Schep de rozijnen, suiker en kruiden erdoor.

Oven voorverwarmen op 180o C. Vlaai- of quichevorm van 24 cm invetten en met bloem bestrooien.

Deeg uitrollen en de vorm hiermee bekleden, overtollig deeg wegsnijden. Schep de appels in de deegvorm en verdeel het kruimeldeeg erover. Bak iets onder het midden van de oven in 45-60 min gaar en mooi bruin.