Hazenbout met paddenstoelen

4 hazenachterbouten of 8 voorboutjes – peper en zout – bloem – 40 gr boter + 1 el olie – 1 ui – 2 t knoflook – 100 gr ontbijtspek aan één stuk – klein blikje tomatenpuree – 2 el bloem – 1 pot wildfond – 1 dl rode port – 2 plakken ontbijtkoek – 400 gr paddenstoelen (oesterzwam – shiitake – kastanjechampignons – eekhoorntjesbrood – pied mouton) – 2 el olie – 1 tl tijm 

Bouten wassen en droogdeppen. Bestrooien met peper, zout en bloem. Overtollig bloem eraf schudden. Bouten rondom goudbruin bakken in de boter + olie en uit de pan halen. Snij het spek in blokjes en bak het uit teo ze goudbruin zien. Ui en knoflook fijn snijden, aan het spek toevoegen en 2 min fruiten. Voeg de tomatenpuree toe, heel even meebakken. Roer de 2 el bloem erdoor en 1 min meebakken. Voeg de fond goed roerend bij beetjes toe. Roer de port erdoor en breng roerend aan de kook. Verkruimel de ontbijtkoek en roer door de saus. Leg de haas terug in de pan en zet het vuur laag. Laat het in 3-4 uur zachtjes gaar sudderen. Af en toe keren.
Snij de paddenstoelen in gelijke stukken en bak in de olie rondom bruin. Bestrooi met de tijm, wat peper en zout, even bakken en dan aan de haas toevoegen. Laat 5 min zachtjes pruttelen. Roer om, maak op smaak met peper en zout.