Créme Catalana

(Spanje)

½ ltr volle melk – 2 vanillestokjes – 2 el geraspte citroenschil – 2 kaneelstokjes – snuf zout – 4 eidooiers – 80 gr poedersuiker – 1½  dl slagroom – 20 gr maïzena – 20 gr poedersuiker 

Breng de melk, vanillestokjes, kaneel, citroenschil en zout in een ruime pan roerend aan de kook, laat 15 min zachtjes trekken. Zeef de melk, snij de vanillestokjes in de lengte doormidden, schraap de merg eruit en doe dit terug in de pan. Klop de eidooiers schuimig met de poedersuiker. Roer de maïzena door de slagroom. Breng de melk aan de kook, roer een paar lepels door het eimengsel, en voeg dit dan toe aan de melk. Giet de slagroom erbij, breng goed roerend aan de kook. Dan de pan van het vuur halen en de vla in schaaltjes gieten. Lat afkoelen en verder koud worden in de koelkast.
Voor het serveren bestrooien met de poedersuiker (ca 2 mm dik) en onder een hete grill laten karameliseren. Meteen opdienen.

Crema Catalana