Spaanse visschotel (Zarzuela)

1 kg mosselen in schelp – 200 gr gepelde garnalen – 500 gr visfilet, gemengd (tilapia, kabeljauw, schelvis, wijting etc) – 1 grote ui – 4 t knoflook – 500 gr tomaten – 2 laurierblaadjes – paar draadjes saffraan – olijfolie – 50 gr gepelde amandelen – 2 dl droge witte wijn – citroen – peper en zout – peterselie 

Kook de mosselen in een ruime pan met een scheutje witte wijn, tot de schelpen open gaan, regelmatig omschudden. Dit duurt ca 5 min. Haal van het vuur, schep de mosselen uit de pan en bewaar het vocht. Haal de mosselen uit de schelp. Ontvel de tomaten, haal de zaadjes eruit en snij in kleine stukjes. Maal de amandelen fijn (ik gebruik daar een oude koffiemolen voor, maar het kan ook in de hakker van de staafmixer)
Pel de ui en knoflook en snij fijn. Fruit deze in een flinke scheut olijfolie tot ze glazig eruit zien. Voeg de amandelen en tomaten toe en bak even mee. Voeg de saffraan, laurier, kookvocht mosselen, peper en zout toe. Laat op halfhoog vuur zonder deksel 15 min pruttelen tot het vocht flink is verdampt, het moet er als een dikke “saus” eruit zien. Voeg dan de wijn, een flinke scheut olijfolie, sap van ½ citroen toe. Snij de vis in grove stukken en voeg deze ook toe. Laat op laag vuur in ca 10 min gaar worden. Maak op smaak met peper en zout. Voeg op het laatst de mosselen en garnalen toe, roer door en bestrooi met gehakte peterselie. Laat nog 2 min goed warm worden.