Tonijn met prosciutto

(Italië)

60 gr suiker – 1 dl water – schil van ½ citroen – takje verse rozemarijn – 4 plakken prosciutto (= Italiaanse rauwe ham) 4 verse tonijnfilet van ca 125 gr – olijfolie
Tapenade:
2 tomaten – 50 gr zwarte olijven – 40 gr kappertjes – 1 t knoflook   – 1 el verse bieslook – olijfolie – peper en zout

De suiker met het water verwarmen en al roerend de suiker laten oplossen. Voeg de citroenrasp en rozemarijn toe en laat het op hoog vuur 2 min koken. Van vuur af 20 min laten afkoelen. De prosciutto op het aanrecht uitspreiden. De tonijn met de marinade bestrijken en op de prosciutto leggen. Vouw de prosciutto eromheen. Bind dicht met bindtouw (oa verkrijgbaar bij poelier of slager) of zet vast met een houten prikker. Bestrijk de pakketjes met olijfolie en bak ze in 3-4 min aan beide kanten bruin en net gaar. Serveer met de tapenade:

De tomaten ontvellen, zaadjes eruit halen en in kleine blokjes snijden. Meng dit met de ontpitte en fijn gehakte olijven, uitgelekte kappertjes, fijn gehakte knoflook en bieslook. Voeg olijfolie toe tot er een smeuïg geheel ontstaat. Maak op smaak met peper en zout.

 

Een andere tapenade kan natuurlijk ook.