Pruimensauzen

Pruimensaus 1.   broccoli klein 005

10 korianderzaadjes – 4 kruidnagels – 3 steranijs – 1 kaneelstokje – 6 dl wijnazijn – 1,5 kg donkere verse pruimen – 1 middelgrote ui – 3 t knoflook – 450 lichte basterdsuiker

Plet de koriander en anijs in een vijzel. Snij de ui en knoflook fijn. Was en de pruimen, snij ze daarna in stukjes. De pitten worden ook meegekookt, die bevatten pectine, een stof die zorgt voor binding. Breng alle ingrediënten, behalve de suiker, aan de kook in een roestvrij stalen of gietijzeren pan. Laat het 45 min zachtjes pruttelen, af en toe roeren. Voeg de suiker roerend toe zodat het goed oplost. Laat het nogmaals 45 min zachtjes inkoken tot het een dikke vruchtenmoes is. Zeef de saus boven een schone pan, druk de moes in de zeef goed uit. Breng het weer aan de kook en laat zo nodig verder indikken.

Giet de saus door een trechter in flessen, beide goed schoongemaakt, tot ca 2 cm onder de rand. Draai de doppen erop. Geef ze een warmtebad na. (steriliseren). Laat daarna afkoelen.

Vóór gebruik min 4 weken op een koele en donkere plaats bewaren. Na openen in koelkast bewaren.

De saus is zeker 6 maanden houdbaar.

 

Eenvoudige pruimensaus  2.  broccoli klein 005

300 gr pruimenjam – 1 dl natuurazijn – ¼ tl gember – ¼ tl kaneel – snufje chilipoeder.

Doe alle ingrediënten voor de pruimensaus in een kleine pan en breng ze al roerende aan de kook. Laat de saus 2 min pruttelen. Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen.

 

Beide sauzen zijn lekker bij bv kipballetjes, wild, beenham, verse pittige geitenkaas.