Nasi Goreng

300 gr rijst – 3 el olie – 2 uien –2 t  knoflook –– stukje trassi – 1 tl laos – 1 cm gember – 200 gr kipfilet – 3 eieren – 1 tl sesamolie – 1 el lichte sojasaus – peper en zout – 150 gr garnalen (bv kleine Noorse) – ketjap – 250 gr diverse groenten: bv spitskool, snij- of sperziebonen, prei, wortel, paprika, bladselderij, courgette 

Kook de rijst beetgaar, goed afgieten en laten afkoelen. Eieren goed loskloppen met sesamolie, sojasaus, peper, zout en scheut water. Bak hiervan een dikke omelet. Mag nog wat sappig zijn. Laat wat afkoelen en snij in stukjes. Zet even apart. Groenten schoonmaken in stukjes snijden, boontjes 3 min blancheren, afspoelen en laten uitlekken. Uien, knoflook en gember fijn snijden en fruiten in 1 el olie. Snij de kipfilet in stukjes, voeg deze toe en bak rondom bruin. Voeg nu in delen de groenten toe, blijf goed omscheppend bakken. Voeg de laos en trassi toe en schep goed om. Voeg dan de Surinaamse kruidenpasta toe en bak omscheppend 3 min mee. Voeg daarna de gekookte rijst in delen toe, steeds goed omscheppen. Snij de bladselderij fijn en schep deze met de garnalen en in stukjes gesneden eieren door de nasi. Laat goed warm worden. Maak op smaak met peper, zout en ketjap.

Geef er bv komkommer, die je aanmaakt met zoete chilisaus en wat ketjap of sojasaus bij. Verder is lekker: kroepoek, uitje en augurken, seroendeng.

Varieer met vlees of vis of een combi hiervan.

Surinaams:

2-3 el nasi goreng roerbakmix (pot, falajobi, Surinaams) gebruiken 

Thais:

2-3 el gele currypasta en ipv trassi 1-2 el vissaus gebruiken