Eendenborst met kruidige sinaasappelsaus

4 kleine eendenborstfilet (ca 120 gr p/st) – 1 dl sinaasappelsap – 2 el sojasaus – 1 el honing – ½ tl gemberpoeder – ½ tl ketoembar – ½ tl kaneel – 1 t knoflook – 1 dl gevogeltefond – 100 gr boter – peper en zout

Knoflook heel fijn snijden en mengen met sinaasappelsap t/m ketoembar. Leg de eendenborstfilet hier in en laat 1 nacht marineren. Haal ui de marinade en dep droog voor het bakken. Bestrooi de filet met peper en zout.

Tam: Snij een ruitpatroon in de velkant van de eendenborst (tot nét boven het vlees) . Laat een droge braadpan goed heet worden en leg er de eendenborst in, met de velkant naar onder. Laat op een matig vuur 10 min bakken, giet er regelmatig het vet weg, zodat er een krokant korstje ontstaat. Draai om en laat nog 4-5 min bakken. (afhankelijk hoe rood het mag zijn) Laat het vlees enkele min rusten en snij het dan in schuine plakjes van 1 cm dikte.

Wild: Verhit de helft van de boter en bak de filet aan de velkant op halfhoog vuur in ca 4 min bruin, draai om en bak de andere kant ca 2 min. Het vlees mag roze zijn van binnen.

Haal de filet uit de pan en hou warm. Giet het teveel aan vet uit de pan (in een schaaltje, het kan gebruikt worden om vlees in te bakken) en giet de marinade in de pan. Voeg de fond toe en laat tot de helft inkoken. Snij 50 gr van de boter in kleine stukjes en roer deze geleidelijk door de saus met een garde. De saus zal licht binden. Maak op smaak met peper en zout. Snij de filet in schuine plakken van 1 cm dik en giet de saus erover.

 

Lekker met bv peultjes.