Griesmeeltoetje met chocolade

40 gr rozijnen – witte port – 4 dl volle melk – 50 gr griesmeel – 50 gr suiker – 1 zakje vanillesuiker – 20 gr boter + extra om in te vetten – rasp van 1/2 citroen – 2 eieren – 70 gr chocolade – water/room – bloem/ fijne paneermeel

Rozijnen min 1 uur latten wellen in de port, daarna laten uitlekken. Griesmeel met beide suikers mengen. Melk met de citroenrasp aan de kook brengen, rozijnen erin strooien. Voeg dan goed roerend de griesmeel met suiker toe, breng opnieuw aan de kook en laat dan zachtjes 3-5 min doorkoken. Roer van vuur af de boter erdoor. Splits de eieren. Roer de eidooiers los met wat van de griesmeelvla, giet terug in de pan en warm nog 1 min mee zonder te koken. Laat de pudding afkoelen onder af en toe roeren. Klop de eiwitten met een snuf zout stijf en spatel door de afgekoelde pudding. Schep de pudding in een ingevette en bebloemde vorm (22 cm). Oven voorverwarmen op 180oC, de vorm in een braadslee zetten en schuif in het midden van de oven. Giet voorzichtig kokend water in de braadslee, tot ca. 1/2 cm onder de rand van de bakvorm. Bak het in ca 45 min gaar en lichtbruin. Laat daarna wat afkoelen, stort het op een platte schaal en laat verder afkoelen.

Chocolade in kleine stukjes hakken en au bain marie laten smelten, roer goed door en voeg voor de smeuïgheid wat room of water toe. Bestrijk hiermee de pudding. Laat verder opstijven in de koelkast.