Pompoen-wortelquiche met geitenkaas.

pompoen-worteltaart van Ottolenghi (4) 

Een heerlijke quiche uit het kookboek van Yotam Ottolenghi. Oorspronkelijk voor 1 persoons quiches, maar 1 grote kan natuurlijk ook. Neem dan een quichevorm met doorsnee van ca 26 cm.

Nodig:

deeg: 250 gr bloem – 1/2 tl zout – 125  gr koude boter – ca 5-6- el melk – blindbakvulling (bonen, rijst)

vulling: 600 gr pompoen (schoongemaakt gewicht) – 200 gr winterwortel –  2-3 el olijfolie – 1 tl mosterdzaad – 40 gr suiker – 2 el witte wijnazijn – 60 ml sinaasappelsap – 40 gr boter, gesmolten –  1 eidooier – 1,5 dl slagroom – 25 gr bieslook, geknipt – 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt – 175 gr verse geitenkaas – zout & peper

Voor het deeg de bloem met het zout zeven in een grote mengkom. Rasp de boter er boven en wrijf met de vingertoppen tot het deeg er kruimelig uitziet. Voeg de melk toe en kneed tot er een bal ontstaat. Druk het een beetje uit en bewaar in plastic folie op een koele plaats. (min 1 uur)

Pompoen schoonmaken: doormidden snijden en zaden en vezelig gedeelte verwijderen. Pompoen schillen en in stukjes van ca. 2 cm snijden. Meng de blokjes met 1 el olijfolie en wat zout en peper. Verwarm de oven voor op 170°C, schep de blokjes in een braadslede en laat in ca 15 min beetgaar worden. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Rasp de wortel. Verhit 1 el olie en voeg de mosterdzaad toe, verhit ze tot de zaadjes springen, voeg de wortel toe en laat het ca 10 min smoren, regelmatig omscheppen. Roer de suiker, azijn en sinaasappel toe, breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat ca 20-25 min zachtjes sudderen tot bijna alle vocht is ingekookt. Laat afkoelen.

Vet een quichevorm van 26 cm (of 6 kleine) in met boter en bestrooi met bloem de vorm, klop het overtollige bloem eruit. Rol het deeg uit en bekleed de vorm hiermee, snij het overtollige deeg weg en zet het 30 min in de koelkast. Bekleed het deeg met bakpapier en vul met de blindbakvulling. Bak 15 min in een voorverwarmde oven van 170°C. Verwijder daarna de vulling en bak nog eens 5-10 min. Laat afkoelen. Zet de oven op 180°C. Klop eidooier met slagroom tot het in zachte pieken blijft staan en klop er daarna de fijn gesneden bieslook, geraspte Parmezaan, snuf zout en peper erdoor. Zet koel weg.

Verdeel de wortelrelish gelijkmatig over de deegbodem. Schep er de geroosterde pompoen erop en verkruimel de geitenkaas erover. Schep de slagroomvulling erop en bak 30-45 min in de oven tot de vulling stevig aanvoelt en bovenkant goudbruin is.

Laat even staan alvorens de quiche uit de vorm te halen. Kan warm, en op kamertemperatuur gegeten worden.

Serveer met een pittige salade, bv met rucola erdoor.