Anchoïade: salade met ansjovisdressing

(Frans)

Dressing: 4 ansjovisjes op olie – 4 lente-uitjes – 3 el gehakte peterselie – 2 el citroensap – 1 el sherry-azijn – 1,2 dl olijfolie – peper en zout
Salade: 4 artisjokharten uit blik – 8 kerstomaatjes – 200 gr sperziebonen – 200 gr groene asperges – 150 gr bospeen – 1 kleine venkel – 2 rode paprika’s – 200 gr krieltjes – 4 eieren – 150 gr gemengde sla – 3 blikjes ansjovis op olie (= 150 gr) – 50 gr zwarte olijven – 1-2 el kappertjes – peper en zout
Aïoli: 1 eidooier – 1 t knoflook – 200 ml olijfolie- peper en zout

Maak de aïoli. Zet tot gebruik in de koelkast. 
Dressing:
 Hak de ansjovis fijn, de lente-ui in dunne ringetjes, de peterselie fijn hakken. Meng deze ingrediënten met de olie, azijn en citroensap. Maak op smaak met peper en zout.
Salade
: De sperziebonen schoonmaken en  halveren. De asperges schoonmaken (ca 2 cm van de onderkant afsnijden, niet schillen!) en in 2-en snijden. Beide groenten 3 min koken, meteen afgieten en afspoelen met koud water. Laat uitlekken. De krieltjes in ca 6-8 min beetgaar koken, afgieten en laten uitlekken. De eieren hard koken en in 4-en snijden. Worteltjes schoonmaken. De venkel in dunne repen snijden.

Neem een grote platte schaal en verspreid hierover de gemengde sla. Leg hierop alle groenten en daarop de eieren, ansjovis, olijven en kappertjes. Lepel de dressing erover. Serveer met de aïoli.