Kerriepasta diverse

Currypasta  (India)

1 ½ tl komijnzaad – 1 ½ korianderzaad – 1 t knoflook – 1 tl garam masala – 1 tl kurkuma – 1 ½ tl chilipoeder – 1 tl gedr. munt – zout – 1 el water – 2 el wijnazijn – scheutje citroensap.

Komijnzaad met korianderzaad fijnmalen of stampen in vijzel. Knoflook t/m de munt toevoegen en verder malen of stampen. Roer het zout t/m citroensap erdoor.

Bij gebruik de pasta eerst bakken in wat olie.

Groene currypasta (Thai)

1 tl korianderzaad – 1 tl komijnzaad – ½ el zwarte peperkorrels – handvol koriandersteeltjes – 1 rode ui – 4 t knoflook – 5 cm gember – 2 stengels sereh – 4 groene pepers – 1 el donkere sojasaus – rasp en sap van 1 limoen

Koriandersteeltjes, ui, knoflook, gember en pepers fijn snijden. Korianderzaad en komijn roosteren in een droge koekenpan. Dan fijnmaken in vijzel (of blender) met de andere ingrediënten, behalve sojasaus en limoen, tot een pasta. Voeg op het laatst de soja en limoen toe.

Rode currypasta (Thai)

2 tl ketoembar – 1 el komijn – 12 kleine rode pepers of 6 grote Spaanse – 2 tl serehpoeder of 2 stengels vers – 4 limoenblaadjes – 2 sjalotten – 2 grote t knoflook – 2 cm verse gember – 1 tl kurkuma – ½ tl kaneel – ½ dl olie

Alle ingrediënten, behalve de olie, in een vijzel pureren tot een brij, voeg zoveel olie toe totdat er een stevig en smeuïg uitziend papje ontstaat.