Bieten-geroosterd, met gekarameliseerde noten

Bieten vind ik fantastisch. Zo veelzijdig en bomvol smaak. Zeker als je ze roostert komt de diepe zoetige smaak goed tot zijn recht. Bij dit recept schep je de bieten door yoghurt, waardoor deze felroze kleurt. De smaakcombinatie is héérlijk. Het recept komt uit een Grieks kookboek, en gaat uit van gekookte bieten. Ik gebruik liever verse bieten die ik dan zelf kook. Ook zonder de yoghurt is het trouwens lekker!

500 gr bieten – 25 gr boter – ½ tl gerookt paprikapoeder – 1 tl ahornsiroop, of acaciasiroop of honing – z&p – ½ citroen – 30 gr noten naar keuze (bv amandelen, walnoten, cashew) – 1 el sesamzaad – 2 tl fijne suiker – 1 tl sumak – verse peterselie – 150 gr Griekse yoghurt – 1 klein teentje knoflook

Kook de bieten gaar in ca 1 uur, hangt af van de grootte. Laat wat afkoelen en pel ze. Snij de biet in partjes van ca 2 cm dit. Laat de boter in een ruime koekenpan met dikke boden smelten. Roer de paprikapoeder, siroop of honing, z&p erdoor. Laat flink borrelen. Schep de bieten erdoor en bak ca 15 min, af en toe roerend, in dit mengsel bakken. Ze worden wat kleverig, de randjes gekarameliseerd. Pers de citroen erboven uit. Laat wat afkoelen.

Noten grof hakken en meng met het sesamzaad. Rooster ca 2-3 min in een droge koekenpan op matig vuur. Roer de suiker erdoor en bak 1 min mee. Haal van het vuur en roer de sumak erdoor.

Yoghurt losroeren en mengen met de geraspte knoflook, wat p&z, schep de wat afgekoelde bieten erdoor. Schep op de borden of in een schaal en bestrooi met de noten en de gehakte peterselie.