Indiase rijk gevulde groentecurry

2 el olie – 2 el verse geraspte gember – 4 t knoflook – 1 ui – rasp van 2 limoenen – sap van 1 limoen – 12 kerrieblaadjes – 2 el kerriepoeder – 200 gr kikkererwten (uitgelekt gewicht) – 200 gr sperziebonen – 2 winterwortels – ½ bloemkool – 200 gr cavolo nero of boerenkool – 3 tomaten – z&p – 4 dl kokosmelk – 1 blok panir of tahoe – verse koriander

Ui en knoflook fijn snijden en met gember en limoenrasp 5 min fruiten in 1 el olie. Regelmatig roeren. Voeg kerrieblaadjes toe, bak even mee en schep in de slowcooker. Schep de kerriepoeder erdoor.

Van de sperziebonen de puntjes halen en evt in 2en snijden. Wortels schillen en in stukjes snijden, bloemkool in kleine roosjes verdelen. Van de cavolo nero of boerenkool de harde nerven verwijderen, snij deze grof. Snij de tomaten in 4en en voeg met de andere groenten toe aan de slowcooker.

Bestrooi met z&p en giet de kokosmelk erbij. Roer door en zet de slowcooker op laag. Laat ca 6 u garen met de deksel op de pan. Als de groenten gaar en zacht zijn op smaak maken met limoensap, z&p en evt snuf suiker.

Paneer of tahoe in blokjes snijden van ca 1,5 cm en rondom bruin bakken in de rest van de olie en serveer bij de curry. Snij de koriander grof en strooi over de curry.

Serveer met gekookte rijst.

Panir (wordt ook wel paneer genoemd): tegenwoordig kant en klaar te koop. Je kunt het zelf ook maken.

2 ltr volle melk – 4 el citroensap

Breng de melk langzaam aan de kook (ivm met aanzetten aan de bodem van de pan), af en toe roeren. Voeg als de melk kookt het citroensap toe, blijf goed roeren. De melk stremt nu. Het eiwit/vet (vaste witte korrelige massa) scheidt zich af van de wei (is de waterige vloeistof). Wanneer dit proces stopt (enkele minuten) de pan van het vuur halen en de massa door een zeef, waarin een kaas- of theedoek (schoon!!) is gelegd. Laat het onder druk (bord erop met daarop bv een pak suiker) goed uitlekken in de koelkast. Op deze manier wordt het overtollige gewicht eruit geperst en hou je een blok verse witte “kaas” over.
Deze kaas kan verder verwerkt worden in gerechten.