Varkensschouder, gevuld met appel, noten en tijm

Uit de slowcooker. Gerechten worden hierin op een hele lage temperatuur gaar gestoofd. Hierdoor krijgt het meer smaak en eenmaal aangezet heb je er geen omkijken naar.

Het recept is afkomstig uit “Slowcooker” van Bas Robben.

2 fris zoet-zure appels – citroensap – 100 gr hazelnoten – 1 ui – 2  el geraspte gember – 6 t tijm – 1 tl kaneel – 1 tl zout – 1 kg varkensschouder, ontbeend (kan slager ook doen) – 50 gr boter en scheutje olie – 1 flesje bockbier – 2 dl runderfond – wat rozemarijn

Appels schillen, klokhuis eruit halen en in blokjes snijden van ca 1 cm, besprenkel met wat citroensap tegen verkleuren. Ui fijn snijden, tijm van takjes rissen. Hazelnoten roosteren in een droge koekenpan en hak grof. Meng  appel, noten, tijm, kaneel, gember, het zout en wat peper.Keg het vlees op een plank, snij horizontaal voor ¾ deel door en klap open. Leg de vulling erop en klap het weer dicht. Bindt vast met touw. (te krijgen bij een slager) Smelt in een pan met dikke bosem de boter met een scheutje olie en bak het vlees rondom bruin aan. Leg het vlees in de slowcooker, giet het bier en fond  erbij. Evt nog snuf zout en peper. Leg de rozemarijn op het vlees, onder het touw. Zet de slowcooker 1 u op hoog, daarna 5-6 u op laag. Als het vlees gaar is uit de pan halen, onder alufolie laten rusten.

Evt kook/braadvocht op hoog vuur, in andere pan, laten inkoken. Maak saus op smaak.

Snij het vlees in plakken, serveer de saus erbij.

Lekker met bv gekookt aardappeltje en broccoli.