Uit een Aziatisch kookboek, met kleine aanpassingen. Shiitakes zijn paddenstoelen een een lekkere “bite”. Sappig en stevig.
300 gr shiitakes – 2 el maïzena – 3 lente-uitjes + 1 voor garnering – 3 el olie – 1,5 el hoisinsaus – 1 el sojasaus – 1 tl 5-kruidenpoeder – 2 tl sesamolie – 3 t knoflook – 1 tl agavesiroop (of honing) – 1 tl chilivlokken – 6 el water
Snij de shiitakes in dikke plakken, doe ze in een kom en meng met de maïzena.
Meng alle ingrediënten voor de saus in een andere kom.
Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en bak hierin de shiitakes 5 min, schep regelmatig om. Snij de lente-uitjes in stukjes van 3 cm en bak 2-3 min mee. Zet het vuur laag en voeg de saus toe, roer goed en laat ca 2 min zachtjes pruttelen. Maak op smaak. Snij het lente-uitje in dunne ringen en strooi over de shiitakes. Meteen serveren.
Erbij: gekookte rijst
Variatie: oesterzwammen en/ of kastanjechampignons