Een bordje vol heerlijkheden op een “bedje” van sla. Gebruik verschillende slasoorten bv eikenblad, veldsla, rode sla, kropsla. Net wat je lekker vindt. Bedruppel met wat dressing.
Leg hierop verschillende soorten vis, garnalen en vissalades. Zelf gemaakt natuurlijk, als je niet zo’n keukenprins(es) bent kun je ze natuurlijk ook kopen. Liefst bij een goede visboer natuurlijk. Vul de salade verder aan met bv Hollandse garnaaltjes (of Noorse) gerookte paling, gerookte zalm. Voor een royale salade kun je in totaal 100 gr verse vis gebruiken, aangevuld met de diverse vissalades. Gebruik je minder vissalades, leg je er meer verse visproducten op.
Geef er knapperige verse broodjes bij en wat roomboter.
Hieronder de receptuur voor homemade vissalades, dressing, vers gebakken tonijn, garnalen.
Citrusdressing : 1 sjalotje; zeer fijn gehakt – 1 tl rasp van sinaasappel – ½ tl rasp van citroen – sap van 1 sinaasappel – sap van ½ citroen – ½ el honing – 4 el olijfolie – 1 tl mosterd
Doe alles in een potje, schroef deksel erop en schud tot het een egale dressing is.
Geroerbakte garnalen: 100 gr grote garnalen
Verhit 1 el olie in een pan (wok of koekenpan) roerbak hierin op hoog vuur de garnalen zo’n 3 min. De garnalen hebben veel smaak van zichzelf dus veel heeft het verder niet nodig. Desgewenst een snuf z&p.
Geschroeide tonijn: 150 gr kakelverse tonijn – p&z
Verhit 1 el olie in een pan, bestrooi de tonijn met wat p&z. Schroei de tonijn aan beide zijden dicht, bak niet langer dan 1-2 min per kant. De binnenkant moet rozerood blijven. Voor gebruik in plakjes snijden.
Forelsalade: 100 gr gerookte forel – 2 el dikke Griekse yoghurt – 2 el mayonaise – p&z – ½ el citroensap – snuf dille of dragon
Meng de yoghurt met de mayo en citroensap, maak op smaak met p&z, dille of dragon. Pluk de forel in kleine stukjes en schep door de dressing.
Krabsalade: 1 blikje krab – 3 el mayonaise – 3 el crème fraîche – 1 el tomatenketchup – 1 el sherry – citroensap – tabasco, worchestershire – p&z
Haal het krabvlees uit het blikje, pluk het uit elkaar en laat goed uitlekken. Meng de mayonaise en crème goed. Roer de ketchup, sherry, wat citroensap en smaakmakers erdoor. Schep het uitgelekte krabvlees door de dressing.
Tonijnsalade: 1 blikje tonijn op water – 2 el dikke Griekse yoghurt – 2 el mayonaise – 1 tl kerriepoeder – p&z – citroensap – ¼ appel
Tonijn laten uitlekken en in kleine stukjes plukken. Maak een dressing van yoghurt, mayonaise, kerriepoeder. Maak op smaak met citroensap, p&z. Schil de appel en snij in piepkleine stukjes. Meng met de tonijn door de dressing. Maak op smaak.